Straatfilm (Street movie)
2015
By John Prop / Polderlicht Amsterdam

In de zomer van vorig jaar exposeerde Su Tomesen de installatie Rumah ('huis') in onze Inkijk-galerie in metrostation Weesperplein: een kunstige interpretatie van het eenvoudige interieur van een typische woning in de Indonesische miljoenenstad Jogjakarta, vol vrolijk gekleurde plastic gebruiksartikelen.
Vanavond toonde Su een nieuw 'Indonesisch' project, de film Jalan ('straat'), ook weer in een metrostation: Bullewijk in Amsterdam Zuid-Oost, in het kader van het Metro Movies-filmfestival. Het festival werd goed bezocht en de sfeer was uitstekend, maar een teveel aan omgevingslicht maakte de omstandigheden waarin de film werd getoond allesbehalve optimaal.
Gelukkig bleek dat wel te passen bij de geïmproviseerde winkeltjes, karretjes en barretjes die op het scherm voorbijkwamen en van waaruit talloze kleine neringdoende Indonesiërs hun (etens-)waren slijten. Zo armoedig als sommige van die vehikels ook mogen zijn, zo liefdevol worden ze onderhouden, in vrolijke kleurtjes geschilderd en zo nodig voorzien van een flinke luidspreker waaruit keiharde Indo-pop knalt. Verder zagen we onder meer een man die – peuk in het hoofd - brandstof in flessen overhevelt vanuit een houten, roze geschilderde 'benzinepomp'. Jongens die nieuwe 'profielen' in versleten autobanden snijden – een laagje glimmende zwarte verf erover en ze zien er weer uit als nieuw!
En bij wijze van tragikomisch hoogtepunt een one man-kermisattractie: een geelgroene bakfiets met daarop een viertal treurig wippende wipkippen, aangedreven door een rokende slungel. En dat alles in een continuë sfeer van drukte, chaos en herrie. Jalan is een portret van rudimentair menselijk vernuft: van niets iéts maken; met minimale middelen een menswaardig bestaan opbouwen. Elke dag opnieuw. Daar kunnen we hier nog wat van leren...