Helix
Brazil - Netherlands / 2006-2007 / single screen video / SD-video, 4:3, colour, stereo / 1'00"

Helix is a video about the presence of helicopters in São Paulo, Brazil. Being in the megacity São Paulo is as if you have ended up in a science fiction film: a metropolis of eighteen million people, six million cars, highways which cross the city, helicopters in the air, masts with blinking lights, sending information through the air.

 Helicopter traffic seems old-fashioned and futuristic at the same time. Next to Helix, I filmed the Polaroid based video Oscarland, and I realized a big inkjet print containing stroboscopes.

Screening and exhibitions:
2007 Labland party, LAB01, BG, Amsterdam
, organized by Bruut
2007 De Veemvloer, Amsterdam, group show with Annemieke Gerrist, David Jablonowski, Jan Rothuizen, curated by Radek Waanja
2007 One; and the other painting, W139 / Basement, Amsterdam, curated by Tim Chen Chuanxi

In Dutch now, an excerpt from my presentation at De Veemvloer in Amsterdam: 

São Paulo is de tweede stad ter wereld met de meeste helicopters in de lucht. Na Los Angeles. Het is immers sneller en veiliger om je per helicopter te verplaatsen in deze metropool. Rijken nemen de helicopter naar het strand, 80 km verderop, of gaan ermee naar een shoppingmall. Ook banken maken veelvuldig gebruik van helicopters bij geldtransport. En de politie voor de patrouilles.


Er hangt in São Paulo dan ook een constante brom in de lucht. Dat helicopterverkeer heeft iets ouderwets en futuristisch tegelijk. Het lijkt alsof je in een fifties science fiction film bent beland. Het was een timewarp. 
Waar men destijds aan dacht bij de toekomst, is in São Paulo uitgekomen: een metropool van 18 miljoen mensen, 6 miljoen auto’s, brede wegen die de stad doorkruisen, helicopters in de lucht, zendmasten met knipperende lichten die dag en nacht informatie door de lucht verzenden. 


Dat gevoel van science fiction wordt helemaal voelbaar in de buurt van een gebouw van Oscar Niemeyer. Zijn signatuur: modernistisch, utopisch, futuristisch, tropisch. Omdat Niemeyer een invloedrijk architect is, is zijn beeldtaal niet alleen in zijn eigen gebouwen te zien, maar ook in die van andere Braziliaanse architecten zoals tijdgenoot Lucio Costa en architecten die hij beïnvloed heeft. Oscar Niemeyer heeft de looks van Braziliaanse steden bepaald. Het best zichtbaar is dat in Brasilia, een stad die in de jaren zestig vanuit het niets werd opgebouwd op de desolate hoogvlakte in t midden van t land.